Funderar du på starta eget åkeri?

Från åker till fabrik, från fabrik till livsmedelsbutik, åkeribranschen är blodomloppet i Sveriges ekonomi när det kommer till handel. Speciellt i vårt avlånga land. Utan åkeribranschen skulle leverans av mat, medicin och produkter snabbt bli lidande och få stora konsekvenser. Har du tankar om att starta ett eget åkeri kan du bland annat kontakta Sveriges Åkeriföretag som har kurser för blivande åkare, eller också höra av dig till Svenska Transportarbetareförbundet. Att starta ett eget åkeri behöver inte vara krångligt det gäller bara att vara påläst om de krav som ställs på ett åkeri.

shutterstock_315631913Vad kraven handlar om

Både Transportstyrelsen och EU har krav på yrkeskunnande. Det handlar om ansvar för fordon och säkerhet, de anställdas arbetsförhållanden, juridiken kring företaget och den affärsmässiga ledningen. Du behöver inte vara en erfaren förare för att starta eget utan du kan vara helt ny i branschen. När det kommer till att starta ett eget åkeri handlar det mycket om initiala kostnader. Därför är det bra att snabbt få en överblick i budgetering och finansiering. För att få igång verksamheten kan det vara bra att skaffa ett privatlån för att finansiera de första månaderna innan verksamheten rullar av sig själv.

Med rätt kunskap är det lätt att starta

Vare sig du har funderat över detta länge, eller om du precis har börjat i branschen så kan du starta ett eget åkeri efter godkänt examensprov hos Trafikverket. Kurser brukar vanligtvis innehålla allt som täcker det som ett åkeri brukar möta i sin verksamhet: hur du ska genomföra kalkylering från bokföring till bokslut, effektiv marknadsföring, korrekt beskattning, yrkestrafiklagstiftningen, försäkring, tekniska normer, trafiksäkerhetsarbete och driftförhållanden, olika företagsformer, hur du som arbetsgivare ska fungera, vad du ska tänka på vid internationella transporter för att nämna några exempel. Branschen ändras ständigt så se till att vara uppdaterad vad de senaste reglerna handlar om.