Klassiska bilmodeller som yrkeschaufförer älskar

Som yrkesförare gäller det att ha bekväma, säkra och pålitliga bilar som både är sköna för chauffören och som uppfyller exempelvis taxikunders krav på komfort. Sveriges poliskår har länge använt sig av Volvo- och Saab-modeller, men när Saab för några år sedan gick i konkurs var man tvungen att se sig om i världen efter andra bilmärken. Både Mercedes E-klass och Wolksvagen Passat körs numera av polisen. Fortfarande är det dock Volvo V70 som är vanligaste polisbilen, och det för dess säkerhet och pålitlighet. På andra plats, trots konkursen, ligger fortfarande Saab 9-5 kombi.

shutterstock_165497876Miljövänligt i taxibranschen

Brukar du åka mycket taxi och kan du gissa vilken den vanligaste taxibilen är? År 2013 var den vanligaste taxibilen en Wolksvagen som var mindre än fem år gammal. För de taxibilar som är miljöbilar är en Wolksvagen Passat den absolut vanligaste modellen. Bilen har fått höga poäng i flera miljötester och är en hybridmodell som både går på gas och bensin. Londons speciella klassiska bilmodeller för taxibilar har sett likadana ut sedan 1958 då Aston Martin lanserade modellen FX4. År 1997 fick modellen en ansiktslyftning, men ser i stort sätt likadan ut och fortfarande idag är det den vanligaste modellen som kör runt på Londons gator.

Gula bilar ett välkänt signum

De allra flesta känner nog till New Yorks knallgula taxibilar som rullar runt i den stora staden. Bilarna känns igen på långt håll tack vare dess färg. Länge har det varit Crown Victoria-bilar som skjutsat runt boende och turister, men sedan 2014 är det Nissan som fått uppdraget att tillverka bilar för stadens taxiverksamhet. De gula bilarna från Crown Victoria har varit en del av staden och synts i ett flertal filmer som spelats in i New York. Visst är det synd att en era försvann, men efter att märket slutade tillverkas 2011 var både taxirörelsen och den amerikanska poliskåren tvungna att se sig om efter andra märken.